03 de juny, 2008

Conclusions del Fòrum sobre Turisme i sostenibilitat a Son Servera

La nostra regidora de Turisme va presentar aquest tercer fòrum

El passat dijous, dia 29 de maig va tenir lloc el Fòrum “ Turisme i sostenibilitat : El repte del futur” al Cinema Teatre La Unió de Son Servera, organitzat per Independents i amb l’assistència de més d’un centenar de persones.

Els components de la taula redona foren el Sr. Joan Sastre, Director General de Promoció Turística del Govern Balear, el Sr. Vicenç Canyelles, Arquitecte de la Fundació per a la Sostenibilitat de les Illes Balears, el Sr. Antoni Tarabini, sociòleg i President de la Fundació Gadeso, el Sr. Pere Cañellas, hoteler i ex President de la FEHM, i el Sr. Antoni Roig, Vicepresident de l’Associació Hotelera de la Badia de Cala Millor.

Els participants es congratularen d’una iniciativa com aquesta i perque finalment es podrien confrontar els temes que vertaderament afecten a una illa com Mallorca i més concretament una destinació con Cala Millor, que viu directament del Turisme.

La Regidora de Turisme de l’Ajuntament de Son Servera, Carme Nebot (Independents) presentà la vetllada fent una petita retrospectiva del que ha estat l’evolució del Turisme a la zona de Son Servera, des de l’hotel Eureka fins a l’arriba del tot inclòs, després de la qual el moderador, Xisco Umbert, il·lustrà els temes de debat: la sostenibilitat com a base del turisme, estratègies de dinamització de destinacions madures, la identitat local com a factor de diferenciació turística, la importància del comerç i la restauració en turisme, política i propostes per a el millorament de la sostenibilitat del model turístic i els efectes de l’economia internacional en el turisme.

El Sr. Canyelles, de la Fundació Balears Sostenible, il·lustrà el model que s’està posant en marxa a la Finca Pública de Son Real (Ca’n Picafort) fent especial èmfasi en el seu objectiu de sostenibilitat, defensa de flora i fauna, recuperació d’elements etnològics, autonomia energètica, restauració i posada en valor
de restes arqueològiques,…

Després d’ell va ser el Director General de Promoció Turística del Govern de les Illes Balears qui comentà que fins ara el model de sol i platja és sostenible en si mateix i que ha funcionat perfectament i que donada la seva importància i havent-se posar d’acord amb les companyies que operen en els mercats emisors, s’han fet inversons de fins a 1.200.000 euros en campanyes de valorització de les Illes Balears.

Els participants i el moderador en la taula rodona

L’hoteler Pedro Cañellas defensà el fet que Cala Millor s’està modernitzant i comentà les eines que empren els establiments hotelers per esser més eficients en l’ús d’energies i en defensa del medi ambient.

El sociòleg Antoni Tarabini, gran coneixedor de Cala Millor, va posar sobre la taula dades molt interessants, com les que apuntaven a que segons les enquestes elaboren a la seva fundació, el client sol quedar molt satisfet de l’oferta d’allotjament, poc satisfets de la zona i gens de la restant oferta turística, que digué no es limita a bars i souvenirs, sino també a oferta d’oci, excursions, i demés. També va xerrar de l’evolució del client, de l’escurçament dels períodes de vacances i de les reserves a través d’Internet que, afirmà, són ja d’un 30 % de les reserves totals. Digué, així mateix, que les vacances estan tan arrelades dins les necessitats de les persones que és difícil que fins i tot en temps de menys poder adquisitiu es deixi de viatjar, el que es farà serà cercar destinacions que ofereixin preus més competitius. També va xerrar de la importància de posar en valor els actius de que ja disposam i d’oferir alguna cosa d’especial, de diferenciar la zona de les restants.

També la intervenció del Sr. Antoni Roig versà d’aquells turistes que podien quedar fins a tres setmanes a l’hotel i que estaven ben fidelitzats i que per qüestió del pas del temps, relleu generacional, noves ofertes i escurçament dels períodes de vacances ja no compleixen el nombre d’estades que es tenien anteriorment, tot i augmentar el nombre de turistes que arriben a Cala Millor.

Tots estaren d’acord que el turista no ve a estar dins l’hotel i no sortir per res, de manera que és importantíssim un entorn de qualitat i una oferta turística adequada.

En la part de les preguntes es va demanar sobre l’obertura de nous mercats, en la que es va fer referència a l’entrada del mercat emissor rus a la zona de Cala Millor, així com al fet que els touroperadors de sempre també fan arribar turistes de països com ara Bèlgica, Polònia, Àustria, França,… que tot i que els mercats alemany, anglès i espanyol segueixen essent els més importants, es va donant cabuda a nous emissors. En aquest punt es va xerrar també de la importància de disposar de línies directes de vols, sense les quals perdem l' avantatja competitiva de que disposam d’estar a només dues hores i mitja en avió dels principals aeroports d’Europa, com comenta el Sr. Pere Cañellas, són els avantatges i inconvenients de ser una illa.

Dels públic sorgí el comentari de que potser vivim d’esquena a la mar i no li treim el profit que podríem. A aquest comentari en Antoni Servera, Regidor de Medi Ambient de l’ajuntament serverí (Independents) va comentar que s’estaven realitzant les indagacions corresponents per posar en marxa una escola de vela i posar en valor i promocionar altres esports aquàtics.

Tots els ponents de la taula redona varen coincidir que el sector privat i el sector públic han de caminar plegats i unir esforços per una millor gestió de Cala Millor.

El fòrum es va allargar dues hores, i després tots els assistents compartiren un pa amb oli i un bocí d’ensaïmada. Per cert, també d'un formatge excel·lent.

I òptima la tasca del moderador serverí Xisco Umbert.

Des d'aquest blog volem agrair als participants en aquest tercer Fòrum Independents la seva col·laboració.